-
Węgiel drzewny Weber
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11.99 |
Dostępność | Dostępny 0 szt. |
Waga | 5 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zostaw telefon |
Węgiel drzewny WEBER 5 kg
Przyrządź pyszne i aromatyczne dania z grilla, które wyróżnią się wyrazistym smakiem.
Węgiel drzewny Weber może Ci w tym pomóc!
Powstaje on z mieszanki drewna dębowego, bukowego i grabu, dzięki czemu podczas grillowania węgiel uwalnia specyficzny, przydymiony zapach.
Wysokiej jakości węgiel drzewny Weber to całkowicie naturalny węgiel roślinny. Do jego zalet można również zaliczyć szybkie rozpalanie i długie utrzymywanie wysokiej temperatury. Jest to idealny węgiel do przygotowania potraw wymagających krótkiej obróbki termicznej. Jest też wygodny w użyciu i pozostawia minimalne ilości sadzy i popiołu. Węgiel drzewny marki Weber dostępny jest w poręcznym 5 kg opakowaniu.
Zalety węgla drzewnego Weber:
- 100% naturalny skład,
- przyjazny dla środowiska,
- szybko się rozpala - w 15 min osiąga gotowość do użycia,
- utrzymuje temperaturę 180°C przez ok 1,5 godziny,
- sprzedawany w woodoodpornych workach 5kg,
- wyprodukowany w Europie,
- jakość potwierdzona certyfikatami TÜV I DIN.
Czy węgiel drzewny jest lepszy niż brykiet?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Węgiel drzewny wychodzi na prowadzenie w aspektach takich jak: przyjazność dla środowiska czy szybkość rozpalania.
Dlaczego?
Węgiel drzewny zawiera mniej dodatków chemicznych i jest wytwarzany z naturalnych materiałów, takich jak drewno. Drewno jest bardziej gęste niż brykiet, co pozwala na dłuższe utrzymanie temperatury i lepsze rozpraszanie ciepła. Węgiel drzewny może osiągnąć temperaturę powyżej 800 stopni Celsjusza, podczas gdy brykiet osiąga temperaturę około 500-600 stopni Celsjusza. Jednak warto pamiętać, że temperatura osiągana podczas grillowania zależy od wielu czynników, takich jak: ilość użytego węgla, rozmiar i rodzaj grilla oraz sposób rozpalania węgla.
W każdym razie, oba rodzaje węgla mogą zapewnić odpowiednią temperaturę do grillowania, ale węgiel drzewny zwykle oferuje nieco wyższą temperaturę niż brykiet.
Warto przed grillowaniem rozważyć czas przyrządzania potraw. W porównaniu z brykietem węgiel drzewny szybciej się spala, dlatego polecany jest szczególnie przy grillowaniu krótkotrwałym, w wysokiej temperaturze. Oczywiście jeśli zamierzamy spędzić więcej czasu podczas grillowania należy wziąć pod uwagę konieczność dokładania kolejnym kawałków węgla (brykiet może utrzymać temperaturę właściwą do grillowania nawet przez 4 godziny).