Firma Broil King wprowadziła na rynek wysokiej klasy, innowacyjne grille, które zasilane są pelletem. Urządzenie to pozwala nam nie tylko grillować, ale także wędzić na gorąco.
Jest to idealna, ekologiczna alternatywa dla zwykłych grilli węglowych. Jeśli chodzi o paliwo wykorzystywane do grilli na pellet, to są nim sprasowane wiórki drzewne.
Jakie są największe zalety grilli na pellet od Broil King?
Grille na pellet Broil King posiadają wiele zalet, ale główną jest to, że podczas spalania uwalniają bardzo mało CO2 niż w przypadku urządzeń, w których pali się węglem. Spalanie więc ma niemal zerowy wpływ na wzrost stężenia CO2 w atmosferze.
Testy prowadzone przez Broil Kinga wykazują, że podczas spalania peletu pozostawia on po sobie tylko 1-3% pierwotnej objętości. Dlatego uznawany jest za paliwo czyste, naturalne i posiadające wysoką wartość energetyczną.
Co więcej, użytkownicy którzy zdecydowali się na grill Broil King na pellet, sami stwierdzili, że przygotowane potrawy charakteryzowały się grillowym smakiem oraz wspaniałym aromatem drzewnym. Broil King posiada w swojej ofercie pellety wytwarzane tylko z najwyższej jakości gatunków drzew, takich jak: jabłoń czy orzech amerykański, ale również mieszanki z kilku rodzajów drewna.
W jaki sposób działają grille na pellet wyprodukowane przez Broil King?
Marka Broil King produkuje grille na pellet, które trzeba podłączać do prądu, ale nie są to grille elektryczne. Urządzenie potrzebuje zasilania, ponieważ w ten sposób może funkcjonować komputer, który steruje ślimakiem, wiatrakiem i żarnikiem.
Jak to wszystko działa? Do odpowiedniego zbiornika wsypujemy pellet i ustawiamy konkretną temperaturę grillowania albo inny program dotyczący wędzenia lub pieczenia. Po ustawieniu wybranej funkcji, podajnik ślimakowy zaczyna się kręcić i wsypuje granulki do paleniska. W tym samym momencie zaczyna rozpalać się żarnik, a wiatrak dostarcza niezbędny tlen do procesu spalania.
Gdy pellet zetknie się z rozgrzanym żarnikiem w palenisku, dochodzi do momentu rozpalenia. Rozpoczyna się więc proces grillowania, pieczenia lub wędzenia.
Dlaczego grille na pellet od Broil King są wygodne w użytkowaniu?
Temperaturę grillowania w urządzeniu Broil King ustawiamy na komputerze, który odpowiedzialny jest za podawanie odpowiedniej ilości pelletu do paleniska. W ten sposób możemy wsypać do pojemnika nawet całą paczkę pelletu i nie martwić się o to, czy będzie go za dużo.
Minimalna temperatura, którą możemy ustawić w takich grillach wynosi 80 stopni Celsjusza i jest najlepszym rozwiązaniem, gdy chcemy uwędzić potrawy. Natomiast w przypadku grillowania odpowiednia jest temperatura 315 stopni, dzięki czemu możemy przyrządzić praktycznie każdy rodzaj jedzenia.
Dla kogo odpowiednie są grille Broil King na pellet?
Broil King stworzył grille na pellet, które są idealnym urządzeniem dla pasjonatów metody barbecue low and slow. Tłumacząc to na język polski, chodzi o to, żeby grillować przez dłuższy czas, ale w utrzymywaniu odpowiednio niskiej temperatury. W ten sposób można z potrawy wydobyć najlepsze smaki oraz sprawić, że będzie posiadała niesamowity aromat.
Model takiego grilla jest świetnym rozwiązaniem dla osób poszukujących jak największej wygody. Dzięki możliwości integracji komputera znajdującego się w grillu ze smartfonem, można temperatura grillowania zmieniać z aplikacji telefonu. Umożliwia to nie tylko ustawienie dokładnej temperatury, ale także minutnika, aby potrawa wędzona była lub pieczona przez konkretną ilość czasu.
Grille na pellet Broil King wykonane są z wysokiej jakości stali, gwarantują dobrą wydajność oraz trwałość przez wiele lat. Bardzo łatwe są montażu oraz utrzymaniu czystości. Jest to więc wymarzony produkt dla fanów grillowanego jedzenia.