Chociaż grillowanie ma wielu zagorzałych miłośników, zawsze jest też grupa osób, która swoją przygodę z grillowaniem dopiero zaczyna. Masz już odpowiedni grill i zastanawiasz się, co dalej? Czy wystarczy zakupić mięso i warzywa do opiekania, aby wszystko się udało? Oczywiście, zazwyczaj o tym właśnie każdy pamięta. Ponadto o naczyniach, serwetkach, użytecznych drobiazgach itp. Zgłębiający dopiero podstawy grillowania powinni jednak zawczasu zaopatrzyć się w szereg praktycznych akcesoriów, które są bardzo pomocne zwłaszcza podczas pierwszych samodzielnie organizowanych spotkań przy grillu, ale nie tylko.
Na czym właściwie polega grillowanie?
Proces grillowania wcale nie jest odkryciem naszych czasów. Jest to opiekanie lub smażenie potraw na specjalnym ruszcie umieszczonym ponad źródłem ciepła. Znane było zatem już naszym praprzodkom. Jeżeli chodzi o nowoczesne grillowanie, na czym polega ono samo, a także czym obecnie się stało, to nabrało ono znacznie szerszego znaczenia niż jedynie termiczna obróbka jedzenia. Obecnie najczęściej grillujemy, spotykając się z innymi, a także – same potrawy z grilla stają się coraz bardziej urozmaicone. Przejawia się to także w tym, że na rynku wciąż pojawiają się nowe akcesoria oraz przyrządy związane z przygotowywaniem potraw na grillu.
Grillowanie dla początkujących i zaawansowanych
Obecnie grillowanie nie sprowadza się jedynie do opiekania kiełbasek albo kawałków soczystej karkówki. Na grillu przygotować można znacznie bardziej skomplikowane potrawy, takie jak chociażby ciasto! Za pomocą specjalnych foremek z uchwytami na grilla upiec można na nim również zapiekanki oraz przygotować innego rodzaju, niż klasyczne ciasta, desery. Obok tego typu naczyń warto również zaopatrzyć się w specjalnie przystosowaną do grillowania brytfannę z pokrywą. Pozwala przez dłuższy czas podtrzymywać w optymalnej temperaturze grillowane potrawy. Przyda się wszędzie tam, gdzie biesiadujemy w dużych grupach albo po prostu w miejscach, gdzie grill stanowi podstawowe urządzenie do przygotowywania potraw dla grup. Wciąż nurtuje Cię kwestia: grillowanie - na czym polega? Dzięki różnego typu akcesoriom prawdopodobnie szybko złapiesz bakcyla i wykroczysz poza absolutne podstawy grillowania. Oprócz specjalnych naczyń do przygotowywania ciast albo na przykład grillowanych warzyw nie zapominaj o potrawie, która jednoznacznie kojarzy się z grillem, czyli o szaszłykach. Praktycznie każdy szanujący się producent grillów, niezależnie od typu takiego urządzenia, przygotował także specjalne szpadki do szaszłyków z grilla wielorazowego użytku. Tradycyjne, drewniane patyczki nie zawsze najlepiej spełniają tę funkcję. Za pomocą profesjonalnych szpadek z łatwością obrócisz szaszłyki na grillu bez obaw o przypadkowe poparzenia. Kiedy dopiero poznajesz podstawy grillowania, właśnie takie szpadki do szaszłyków oraz specjalistyczne szczypce i łopatki do przewracania potraw na drugą stronę, okazują się najbardziej potrzebnymi akcesoriami.
Na czy pod grilla?
Poza tym ważne jest także to, co umieszczamy pod rusztem, a nie tylko na nim. Bardzo często z opiekanych na ruszcie potraw, szczególnie tych mięsnych, wytapia się tłuszcz. Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu związanego z jego skapywaniem na rozżarzony węgiel, pellet lub inne nagrzane elementy grilla innego rodzaju niż węglowy – zastosuj specjalne tacki, zwane profesjonalnie miskami ociekowymi.
Oprawa też się liczy
Oprócz akcesoriów wspierających podczas samego procesu grillowania bardzo istotne są także inne związane z tym aspekty. Zanim zatem rozpalisz pierwszego własnego grilla, ważne jest, żeby zadbać o takie elementy, jak solidny nóż do chleba czy też sztućce dla gości. Spotkanie przy grillu nie musi przecież oznaczać siermiężnych warunków oraz prowizorycznych rozwiązań. Ponadto warto zadbać o estetyczne pojemniki na przyprawy, udostępnić biesiadnikom młynki do soli i pieprzu itp. Nawet w przypadku zwykłego grilla węglowego nie trzeba epatować rozdartymi papierowymi workami z pelletem czy też z drzewnym węglem, ale dzięki specjalistycznym workom do ich przechowywania i transportu można sprawić, że będą prezentowały się znacznie bardziej estetycznie.
Czysto i bezpiecznie
Podstawy grillowania w dobrym stylu obejmują również używanie takich akcesoriów, jak specjalistyczna odzież, rękawice czy fartuchy. Każdy, kto grilluje, wie również, jak ważne jest utrzymywanie rusztów i całego grilla w czystości. Na szczęście obecnie nie brakuje zarówno specjalnych szczotek, jak i preparatów służących właśnie do czyszczenia grilla. Dzięki nim bez problemu usuniesz nieczystości oraz zachowasz pełną higienę pracy.
Teraz wystarczy zdecydować, czy wolimy przygotowywać w ten sposób potrawy bardziej wykwintne i wyszukane, czy może popularne, ale także pyszne hamburgery i pizzę. A może najlepiej grillować na różne sposoby? Kiedy poznasz dobrze podstawy grillowania, samodzielnie zdecydujesz, jakiego typu dania preferujesz i co zostanie właśnie Twoją specjalnością prosto z grilla! Mamy nadzieję, że dodaliśmy Ci skrzydeł i motywacji do działania.