Na jakość grillowania przekładają się nie tylko kwestie doboru produktów i akcesoriów do grillowania czy umiejętności kulinarne grillmajstra. Musimy pamiętać o jeszcze jednym, bardzo istotnym czynniku jakim jest czyszczenie grilla. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, jak zrobić to szybko i profesjonalnie. Regularne czyszczenie i konserwacja grilla gazowego przedłuży jego żywotność a Tobie pozwoli dłużej cieszyć się wspaniałym smakiem grillowanych dań.
Akcesoria do czyszczenia grilla gazowego
Czyszczenie grilla gazowego to dosyć prosta czynność i nie wymaga zaawansowanych narzędzi. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych akcesoriów i chwilę wolnego czasu. Warto kupić specjalną szczotkę przeznaczoną do czyszczenia rusztu, najlepiej z włosiem ze stali szlachetnej. Przydadzą się również ścierki do wytarcia grilla na sucho a także środki do czyszczenia i konserwacji grilla. Przed czyszczeniem przygotuj sobie też miskę z ciepłą wodą – na pewno będziesz mieć okazję do jej użycia.
Czyszczenie grilla gazowego krok po kroku
Zanim przejdziemy do omówienia etapów czyszczenia musimy przypomnieć o tej oczywistej, jednak nie zawsze uwzględnianej kwestii – grilla należy czyścić regularnie, po każdym użyciu.
Jeśli stosujesz się do tej zasady, jednorazowo poświęcasz na czyszczenie kilkanaście minut i nie przysparza Ci ono szczególnych problemów. Jeśli jednak pofolgujesz sobie parę razy, w efekcie czego staniesz w końcu do nierównej walki z zaschniętym, przypalonym tłuszczem i starymi resztkami jedzenia, może już nie być tak wesoło. Przejdźmy do konkretów.
-
Wypalenie
Resztek jedzenia i zabrudzeń na ruszcie pozbędziemy się czyszcząc grilla przy wykorzystaniu wysokiej temperatury. Wypalenie polega na tym, że przy zamkniętej pokrywie włączamy wszystkie palniki grilla gazowego i rozgrzewamy go do maksymalnej temperatury. Gdy z grilla przestanie wydobywać się dym, czyli po ok. 15-20 min., wyłączamy palniki.
Proces ten należy przeprowadzić także przed pierwszym użyciem nowo zakupionego grilla gazowego.
-
Czyszczenie
Gdy grill trochę ostygnie zabieramy się za czyszczenie poszczególnych elementów. Najlepiej rozpocząć od pojemnika na tłuszcz – opróżniamy jego zawartość i przemywamy wodą. Następnie specjalną szczotką pozbywamy się resztek z pozostałych przestrzeni – rusztu, aromatyzerów, piekarnika i palników. Aby ułatwić usuwanie zabrudzeń z zewnętrznej i wewnętrznej części grilla warto użyć środków do czyszczenia grilla. Płyny do czyszczenia żeliwa i stali nierdzewnej Weber pozwolą zadbać kompleksowo o Twojego grilla Weber.
W trakcie czyszczenia możemy napotkać inny częsty problem – rdzę. Jak wyczyścić ruszt z rdzy? Na początek oczyszczamy go szczotką do rusztów. Następnie wypalamy go przez ok. 15 min i wychładzamy. Na końcu dokładnie myjemy ruszt wodą z płynem do mycia naczyń i osuszamy.
-
Konserwacja grilla gazowego
Gdy sprzęt jest już czysty przechodzimy do równie istotnego kroku jakim jest konserwacja. Odpowiednie zabezpieczenie grilla wydłuża czas jego sprawnego działania i chroni przed korozją. Ułatwia też kolejne czyszczenie, ponieważ tworząc ochronną powłokę zmniejsza przywieranie jedzenia. Po każdym użyciu i wyczyszczeniu pokrywamy ruszt grilla olejem roślinnym- można to zrobić przy użyciu pędzla z silikonowym włosiem lub rozpylacza oleju.
Po tych kilku krokach grill gazowy Weber jest w zasadzie gotowy do kolejnego użycia. Jak widać, nie są one zbyt skomplikowane a jednocześnie mają bardzo duży wpływ na żywotność grilla. Sezon grillowy już się rozpoczął a pogoda za oknem coraz bardziej zachęca do gotowania na świeżym powietrzu. Zespół grillmajster.pl pomoże dobrać Ci odpowiednie akcesoria do grilla, abyś mógł już teraz zadbać o swojego grilla.