Szeroki wybór grilli oraz akcesoriów do grillowania Broil King powoduje każdy może poczuć się jak prawdziwy grillmajster. Grille gazowe Broil King to to połącznie wszechstronności oraz komfortu użytkowania. Unikalne ruszty do grillowania Flav-R-Cast™, charakteryzujące się dwustronną budową, pozwalają w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w grillach Broil King. Zarówno grillowy tradycjonalista i fan kiełbasek, zapalony poszukiwacz nowych smaków i nietuzinkowych połączeń jak i grillowy nerd może z sukcesem realizować własne pomysły kulinarne. Poniżej kilka praktycznych informacji i porad, które pomogą przyrządzić przy użyciu rusztu Broil King prawdziwą ucztę.
Dwustronny ruszt Broil King może być wykorzystywany w pozycji rynienkowej oraz pozycji dachowej. Każda ze stron ma swoje specyficzne właściwości i jest przeznaczona do grillowania innego typu żywności.
Pozycja rynienkowa rusztu do grillowania
Pozycja rynienkowa pozwala na przygotowanie pysznej karkówki, ryb, warzyw, serów oraz innych drobnych produktów.
Zastosowanie tej strony ma cztery kluczowe korzyści:
- lepsze odprowadzanie tłuszczu
Podczas przyrządzania tłustych produktów lub też mocno zamarynowanych mięs kanaliki występujące na rynienkowej stronie rusztu sprawnie odprowadzają nadmiar tłuszczu i marynaty. W ten sposób zmniejsza się ryzyko przypalenia potrawy.
- wyrazisty smak i duża soczystość potraw
Zmniejszone ryzyko przypaleń to nie jedyna korzyść. W trakcie grillowania w tej pozycji wszystko, co się znajduje w kanalikach błyskawicznie odparowuje, przez co potrawy nabierają głębszego smaku i są niezwykle soczyste.
- małe kawałki pozostają na ruszcie
Żeberka rusztu oddalone są od siebie o 6 mm, dzięki czemu drobne produkty spożywcze tj. krewetki czy warzywa nie spadają pod ruszt. Co więcej, niewielka odległość między żeberkami chroni przed rozpadaniem się potraw na ruszcie. Ta pozycja zdecydowanie ułatwia grillowanie burgerów czy serów, które w trakcie obróbki termicznej stają się miękkie.
- 2w1 – jednoczesne podduszanie i grillowanie
Ruszt w pozycji rynienkowej pozwala uzyskać podwójny efekt, gwarantując idealny smak i aromat.
Pozycja dachowa rusztu Broil King
Takie ułożenie warto wykorzystać podczas grillowania kurczaka, jagnięciny oraz steków.
Strona dachowa rusztu powoduje, że
- potrawy zyskują charakterystyczny smak barbeque
Dachowa konstrukcja stożkowej strony rusztu sprawia, że tłuszcze, soki oraz marynaty wyciekające z grillowanych dań od razu odparowują nadając potrawom niepowtarzalny smak.
- dochodzi do karmelizacji oraz zachodzi reakcja Maliarda
Dachowa konstrukcja promieniuje fale podczerwone, co umożliwia wystąpienie powyższych reakcji skutkujących wyjątkowym smakiem mięs. O ile karmelizacja jest dość popularnym procesem, warto wyjaśnić w kilku słowach czym jest reakcja Maliarda. Wspomniany Pan opisał zmiany, jakie zachodzą w żywności ogrzewanej suchym ogniem – pogłębiają smak, wzbogacają aromat i zmieniają strukturę potrawy. Takie efekty nie są możliwe do osiągnięcia podczas gotowania w wodzie czy duszenia.
- wytwarzana jest wysoka temperatura grillowania
Niewielka powierzchnia styku zapobiega przypaleniom oraz umożliwia osiągnięcie wysokiej temperatury – stwarza to idealne warunki do grillowania steków.
Grille Broil King posiadają także górną półkę na grillu czyli ruszt do podgrzewania. Jego wykorzystanie przypomina pieczenie konwekcyjne w piekarniku i cechuje się niższą temperaturą oraz brakiem bezpośredniego płomienia. Z jego pomocą przygotujemy pyszną kiełbasę, kaszankę, ziemniaki czy bułki do hamburgerów. Jeśli czekamy na spóźniających się gości, ruszt ten sprawdzi się też bardzo dobrze jako miejsce, w którym potrawy dłużej pozostaną ciepłe.
Grille Broil King to najwyższa jakość i wygoda użytkowania na lata. Zespół grillmajster.pl pomoże w doborze najlepszych urządzeń i akcesoriów, które spełnią Twoje oczekiwania i pozwolą Ci cieszyć się grillowaniem na najwyższym poziomie.