Zapach dymu unoszący się w powietrzu, soczystość mięsa, aromatyczne przyprawy... Czy jest coś lepszego od pysznego, świeżo grillowanego kawałka mięsa? Jeśli chcesz osiągnąć mistrzostwo w sztuce grillowania, nie można pominąć kluczowego etapu – marynowania. W tym artykule przybliżymy Ci różne typy marynat, które dodadzą Twojemu mięsu wyjątkowego smaku i konsystencji. Zdradzimy również tajemnicę, dlaczego warto unikać marynowania w oleju i podzielimy się przydatnymi wskazówkami. Czy jesteś gotowy na kulinarne odkrycia? Zapraszamy do lektury!
Jak przygotować mięso na grilla?
Przygotowanie mięsa przed grillowaniem to klucz do osiągnięcia doskonałego smaku i tekstury. Często popełniamy podstawowy błąd, gdy chcemy natychmiast położyć mięso na ruszcie, bez żadnego przygotowania. Czasem wynika to z braku czasu, niekiedy pomysł na grilla przychodzi pod wpływem chwili.
Na początek marynata
To nie tylko sposób na dodanie wyjątkowych aromatów, ale także na zmiękczenie. Karkówka czy inne mięsa, zamarynowane odpowiednio wcześnie przed grillowaniem, będą zachwycać soczystością i aromatem - dlatego zdecydowanie odradzamy pominięcie tego kroku.
Warto wiedzieć, że bardzo często jeden niewłaściwy dodatek powoduje, że zamiast idealnego dania serwujemy spaloną porcję mięsa.
Jaki? Klasyczną marynatą do karkówki lub innych rodzajów mięsa zwykle bywa mieszanka oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw i ziół oraz dodatek np. czosnku i cebuli. W tytule napisaliśmy jednak o tym, aby unikać oleju. Jaka jest prawda i co stoi za tą tezą?
Marynatę do mięsa z grilla przygotuj bez dodatku oleju
Spieszymy z wyjaśnieniem Mięso zamarynowane w oleju, po umieszczeniu na ruszcie będzie nim ociekać, a spływający tłuszcz zaczyna się palić. I to właściwie cała prawda, która, choć prosta, często jest przez nas pomijana. W kilka chwil mięso zacznie tu i ówdzie robić się czarne a wokół poczujemy charakterystyczny, zwęglony zapach.
Jaką rolę pełni olej w marynacie?
Bardzo chętnie i nawykowo wręcz sięgamy po olej, ponieważ ułatwia on połączenie wszystkich składników marynaty i jej równomierne rozprowadzenie po całej powierzchni mięsa. Taka metoda doskonale sprawdza się przy mięsach poddawanych innych formom obróbki termicznej niż grillowanie (pieczenie w piekarniku, na patelni itp.).
Co zamiast oleju do marynaty na grilla?
Skoro wiadomo, czego i dlaczego lepiej nie używać, skupmy się na dodatkach, które mogą skutecznie zastąpić olej.
Marynatę na grilla możemy przygotować na dwa sposoby:
- marynata na sucho - przygotowaną mieszankę ziół i przypraw wcierasz na sucho,
- marynata “płynna”, w której nośnikiem przypraw może być sok z cytryny, sok owocowy lub ocet, a nawet sos sojowy.
Jakie składniki do marynaty na grilla?
Możliwości w tym temacie są niemal nieograniczone. Można korzystać z podstawowych przypraw, sięgać po dodatki korzenne, mieszanki słodko-ostre lub ziołowo-cytrynowe.
- Wersja minimalistyczna - pieprz i sól
Jest to podstawowa kombinacja, która pozwoli poczuć prawdziwy smak mięsa, bez zbędnych domieszek. Różne szkoły wskazują inne “momenty idealne” na solenie. Część radzi solić tuż po zdjęciu z rusztu, większość autorytetów mówi jednak o soleniu przed grillowaniem, tak aby zapewnić miękkość i soczystość mięsa.
Nie jest zalecane solenie tuż przed włożeniem mięsa na ruszt.
- Mieszanki ziołowe
Dla miłośników ziół i aromatów z różnych zakątków świata nie ma pysznego grilla z mięsa bez aromatycznej kompozycji ziół i przypraw.
Piękno marynat polega na ich różnorodności. Aby uzyskać włoskie klimaty sięgnij po czonek, imbir, kolendrę, rozmaryn, szałwię oraz szczyptę pieprzy.
Inspiracje azjatyckie kierują nas w stronę chilli, trawy cytrynowej, imbiru oraz czosnku.
Ma być bardziej indyjsko? Warto sięgnąć po garam masala, gdzie króluje kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny i cayenne kardamon, goździki, cynamon oraz gałka muszkatołowa.
Bazę marynat, jak wspominaliśmy, może tworzyć ocet jabłkowy lub sok owocowy, ale także musztarda lub miód.
Wielkość porcji i rodzaj mięsa a czas marynowania
Mięso dobrze pokroić na w miarę równe, średniej wielkości porcje i dokładnie wysmarować wszystke przygotowaną mieszanką. Jeśli porcje są grube, czasem lepiej je delikatnie rozbić, aby zapewnić równomierność grillowania i odpowiednią soczystość. Tak przygotowana baza na ucztę powinna spędzić min. kilka godzin w lodówce, aby marynata miała wystarczająco dużo czasu na wniknięcie w strukturę mięsa.
Grillowanie mięsa - co jeszcze warto wiedzieć?
Gdy kupiłeś świeże, dobrej jakości mięso, które leżakowało w odpowiedniej marynacie, jesteś już całkiem blisko sukcesu.
Inne ważne kwestie, to nagrzanie rusztu do odpowiednio wysokiej temperatury. W tym temacie pomagają nowoczesne grille z termometrem wbudowanym w pokrywę.
Kontrola mięsa i temperatury jaką osiąga także jest zdecydowanie prostsza, gdy ma się termometr do mięsa.
Samo grillowanie ułatwiają akcesoria do grilli, takie jak rożen z silnikiem, kosz do grillowania czy brytfanna. Tego typu dodatki ograniczają większość typowych ryzyk występujących w czasie grillowania i czynią je bardziej przewidywalnym 🙂