Większość z nas wypatruje pierwszych oznak wiosny. Słoneczna aura, budząca się do życia przyroda, przywołują nas do wyjścia z domów i spędzania coraz większej ilości czasu na świeżym powietrzu. Podczas letnich spotkań w kręgu rodziny czy znajomych, najczęściej najważniejszą pozycję w menu stanowią dania z grilla. Każdy, kto będzie grillował pierwszy raz na nowym urządzeniu, powinien pamiętać, że ruszt należy odpowiednio przygotować przed uruchomieniem.
Żeliwo niezastąpione w kuchni
Każdy, kto do przygotowywania posiłków używa naczyń żeliwnych, zna ich wszystkie zalety, wie także, że ten rodzaj naczyń wymaga specjalnego traktowania. Podobnie wygląda sytuacja, jeżeli chodzi o ruszt żeliwny. Najważniejsza jest tu konserwacja, pełni ona dwie ważne funkcje – uchroni potrawy przed przywieraniem, jak i zabezpieczy żeliwo przed korozją.
Czy ruszt żeliwny rdzewieje?
Żeliwo do doskonały materiał, który świetnie się nagrzewa i utrzymuje długo wysoką temperaturę. NIe jest jednak zupełnie odporny na rdzewienie. Aby mógł pełnić swoją funkcję przez wiele sezonów, konieczne jest jego regularne czyszczenie i oliwienie. Wyrobienie sobie regularnego nawyku konserwacji zabezpieczy ruszt przed korozją. Rdza powstaje w wyniku wchodzenia w reakcję żelaza z tlenem oraz wilgocią- dlatego czyszczenie, olejowanie oraz odpowiednie przechowywania grilla pozwoli wydłużyć jego trwałość nawet do kilkunastu lat.
Jak zakonserwować ruszt z żeliwa przed pierwszym użyciem?
Żeby prawidłowo zakonserwować ruszt wykonany z żeliwa przed pierwszym użyciem, konieczne jest rozgrzanie go przez kilka minut, na maksymalnej temperaturze. W ten sposób pozbędziemy się szkodliwych pozostałości, jakie zostały na ruszcie po procesie produkcji. Następnym krokiem jest pozostawienie rusztów do ostygnięcia. Koniecznie musimy zaopatrzyć się w olej roślinny, który będzie służył nam za preparat konserwujący, może to być np. olej słonecznikowy. Nie zamieniamy oleju na inny tłuszcz stosowany w kuchni np. masło, czy margarynę. Przydatny będzie też pędzelek do rozprowadzenia oleju oraz ręcznik papierowy. Kiedy już żeliwo osiągnie temperaturę otoczenia, można przystąpić do właściwego procesu konserwacji:
- grill gazowy Broil King ma dwustronny ruszt, powinniśmy o tym pamiętać i z taką samą starannością zakonserwować obie strony
- przy pomocy pędzelka (najlepiej sprowadza się pędzel silikonowy, który używany jest w kuchni) albo specjalnego rozpylacza rozprowadzamy równomiernie olej na powierzchni rusztu
- upewniamy się, czy każdy element rusztu został pokryty olejem
- następnym krokiem jest wpieczenie oleju w ruszt – odkładamy naoliwioną część grilla na swoje miejsce, zamykamy pokrywę. Przez około kwadrans podgrzewamy ruszt na maksymalnej temperaturze, po tym czasie zmniejszamy ją o połowę
- pokrywę grilla otwieramy dopiero po 45 minutach
W ten sposób grill gazowy Broil King jest przygotowany do debiutu. Zastosowane przez nas zabezpieczenie, otoczy ruszt nieprzywierającą warstwą, dodatkowo ochroni go przed rdzą.
Regularne użytkowanie
Kolejne uruchomienie grilla także powinno zawierać stałe kroki, które prawidłowo wykonane, wydłużą żywotność żeliwnych rusztów. Włącz grilla na maksymalną moc na ok. 8-10 min. W ten sposób wypalisz resztki, które mogły pozostać na ruszcie po poprzedniej uczcie. Następnie wyłącz palniki i z pomocą specjalnej szczotki usuń zwęglone pozostałości.
Czyszczenie rusztu żeliwnego
Po skończonym grillowaniu wyłącz urządzenie i poczekaj aż nieco ostygnie. Czyszczenie grilla zaczynamy od czyszczenia rusztów żeliwnych. Zadanie nie jest skomplikowane, a dedykowana szeroka szczotka zdecydowanie je ułatwia. Ruszty dwustronne posiadają stronę z “rynienkami”. Aby dokładnie je oczyścić, warto zaopatrzyć się we wspomnianą szczotkę kolbową, która dzięki swojemu kształtowi idealnie sprawdza się do wymagających przestrzeni, takich jak żeberka rusztu.
Czy żeliwny ruszt można myć w zmywarce?
Ruszt żeliwny, podobnie jak inne produkty z żeliwa, powinny być czyszczone ręcznie. Do pielęgnacji żeliwa nie jest zalecane używanie myjek ciśnieniowych ani bardzo silnych środków chemicznych. Żeliwo cechuje się porowatą strukturą - woda mogłaby wnikać i przyspieszać korozję.
Jakich środków używać do czyszczenia rusztów?
Jeśli wypalanie i szczotka nie poradziły sobie z powłoką zaschniętego tłuszczu i jedzenia, można skorzystać ze środków chemicznych. Nie powinny być to jednak byle jakie detergenty, a dedykowana chemia do czyszczenia grilla. Preparat do czyszczenia grilla Broil King to skuteczny preparat, który rozprawia się z najbardziej uciążliwymi zabrudzeniami. Jego zaletą jest uniwersalność- z jednym płynem oczyścisz żeliwny ruszt, ale także aromatyzery oraz pokrywę i misę piekarnika.
Co zrobić kiedy na ruszcie żeliwnym pojawi się rdza?
Przede wszystkim zachować spokój. Pierwsze ślady korozji, nie oznaczają że musisz kupować od razu nowy ruszt. To jedynie sygnał, że trzeba solidnie go zakonserwować.
Rdzę usuń z pomocą szczotki Broil King. Wyjmij ruszty i umyj je dokładnie z pomocą preparatu lub płynu do mycia naczyń. Następnie opłucz dokładnie ruszt pod gorącą woda i dokładnie wysusz miękką ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Umieść ponownie ruszty na grillu i pokryj je grubą warstwą oleju - dokładnie w ten sam sposób jak przed pierwszym użyciem.
Jak przechowywać ruszt żeliwny?
Jeśli kończysz sezon lub wiesz, że nie zanosi sie na grillowanie w najbliższym czasie dobrze odpowiednio zabezpieczyć grilla, w tym oczywiście ruszty. Przed dłuższą przerwą, upewnij się że ruszt jest pokryty warstwą oleju, a następnie schowaj go w jakieś suche miejsce.
Grill gazowy Broil King – poradnik użytkownika
Każde grillowanie powinno być poprzedzone kilkuminutowym przepaleniem rusztów. W ten sposób pozbędziemy się wszystkich resztek po poprzednim przyrządzaniu potraw. Do czyszczenia rusztów w grillach gazowych Broil King, powinno się używać specjalnie przeznaczonej do tego szczotki. Po takim zabiegu warto powtórzyć olejowanie. Należy także pamiętać, że nawet kiedy na ruszcie pojawi się rdza, nie jest to powodem do wymiany rusztu na nowy. Najczęściej wystarczające okazuje się dokładne wyczyszczenie go i ponowne zakonserwowanie. Warto więc zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów, które ułatwią przeprowadzenie czyszczenia i pielęgnacji rusztu, sprawią też, że cały proces przebiegnie szybko i sprawnie.
Regularne zabiegi czyszczące połączone z konserwacją zapewnią nam wieloletnią żywotność rusztu. Żeliwo jest bardzo trwałym stopem, od wielu lat używanym w kuchni. Należy także pamiętać, że grill gazowy Broil King powinien być przechowywany w suchym miejscu, szczególnie jeśli wiemy, że przez dłuższy czas nie będzie używany.
A na koniec, ekologiczny trik, który ogranicza przywieranie jedzenie do grilla. Oprócz standardowych kroków związanych z czyszczeniem i olejowaniem, warto wyposażyć się w …ziemniaka. Spokojnie, nie będziesz go wrzucać go do ogniska. Jedyne co musisz zrobić, to przekroić ziemniaka na pół i nakłuć go widelcem w kilku miejscach, po czym wysmarować nim/natrzeć rozgrzany ruszt. Koniecznie wypróbuj!