Sposobów grillowania jest wiele i każdy grillmajster z biegiem czasu wypracowuje własne, najlepiej sprawdzające się rozwiązania. Dla osób początkujących oraz tych, którzy chcą podnieść jakość grillowania, przygotowaliśmy krótki poradnik grillowania metodą Webera.
Jak grillować na grillu z pokrywą?
Grille węglowe Weber posiadają w zestawie pokrywę, która ułatwia proces grillowania.
Większość pokryw w grillach Weber jest wykonana z emaliowanego porcelanowo żeliwa lub ze stali nierdzewnej, emaliowane żeliwo zapewnia dobrą izolację termiczną i równomierne rozprowadzenie ciepła. Jest też łatwe w utrzymaniu i dość odporne na korozję. Stal nierdzewna wyróżnia się jeszcze większym stopniem trwałości i odporności na rdzę, co przekłada się zwykle na wzrost ceny całego zestawu.
Grill z pokrywą czy bez?
Pokrywa w grillu jest ruchoma, dlatego daje możliwość grillowania z zamkniętą pokrywą jak i bez niej. Z tego względu grill zamykany wydaje się bardziej uniwersalny i dający więcej możliwości.Grillując z pokrywą można przygotować różnorodne potrawy - mięso, warzywa czy owoce morza. Pokrywy w grillach Weber posiadają regulowane otwory wentylacyjne, które ułatwiają utrzymanie kontroli nad optymalnym przepływem powietrza i wysokością temperatury wewnątrz urządzenia.
Pokrywa grilla jest naturalną osłoną przed silnym wiatrem i deszczem. Dodatkowo, chroni żywność przed wpadającymi owadami czy zwierzętami przebywającymi w pobliżu grilla. Ma oczywiście sporo innych funkcji, związanych z samym sposobem przyrządzania dań na grillu.
Jakie funkcje spełnia pokrywa grilla?
- ochrona potraw przed wpływem czynników zewnętrznych - w ten sposób mamy pewność, że jedzenie będzie czyste i bezpieczne do spożycia, a także nie zniknie np. z małą pomocą naszego czworonoga,
- kontrola temperatury - pokrywa utrzymuje ciepło w środku, dzięki czemu możemy stworzyć idealne warunki do grillowania różnego rodzaju potraw,
- wydobycie głębi smaku - pokrywa może zwiększyć ilość dymu i aromatów, co przekłada się najbardziej intensywny smak i aromat przygotowywanych produktów,
- pozwala na grillowanie metodą pośrednią i bezpośrednią oraz na wachlowaine możliwościami dodawania dymu do potraw,
- utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci - zachowując wilgoć wewnątrz grilla chroni przed wysychaniem przyrządzanych w nim produktów. Jednocześnie jedzenie staje się bardzo soczyste i pełne aromatu.
Grillowanie z pokrywą - wskazówki
- przed użyciem grill powinien być wyczyszczony;zadbaj też o odpowiednią ilość węglą lub brykietu,
- rozpal ogień preferowaną metodą - możesz skorzystać ze startera, bezdymnego palnika lub brykietu. Gdy już rozpalisz ogień, pozostaw go jeszcze na 10-15 min.
- gdy węgiel osiągnie odpowiednią temperaturę, rozłóż jedzenie na ruszcie. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu “prążków” pozostaw produkt przez kilka minut bez przemieszczania i obracania, tak aby zdążył się wyraźnie zarumienić. Aby uzyskać krzyżowe linie pierwszą stronę przypiekaj pod kątem 45 stopni, a następnie obróć ją o 90 stopni.
- jeśli planujesz grillować z zamkniętą pokrywą, po rozłożeniu produktów możesz ją od razu opuścić. Pamiętaj, aby sprawdzić czy zatrzaski są zamknięte oraz kontroluj temperaturę i ilość dymu wewnątrz. Termometr pomoże Ci ocenić kiedy żywność jest gotowa.
- Co jakiś czas obracaj żywność, jednak staraj się nie otwierać zbyt często pokrywy, ponieważ obniża to temperaturę i wydłuża czas grillowania .
- Po ugrillowaniu warto odstawić potrawę na kilku minut, aby “odpoczęła” (chodzi o równomierne rozmieszczenie soków wewnątrz porcji mięsa i uzyskanie efektu soczystości).
Różnice w girllowaniu z otwarta i zamkniętą pokrywą
Grillowanie z otwartą pokrywą
Polega na grillowaniu bez pokrywy lub z otwartą pokrywą. Ten sposób najlepiej sprawdza się podczas przyrządzania mięs wymagających krótkiego czasu grillowania w wysokiej temperaturze. To szybsza i bardziej intensywna metoda. Z otwartą pokrywą łatwo osiągniemy typowy dla grillowania na ruszcie efekt “prążków” oraz wyraźne zarumienienie mięsa.
Grillowanie z zamkniętą pokrywą
Zamknięta pokrywa pozwala utrzymać większą wilgotność oraz daje dużą kontrolę nad temperaturą - dlatego też w ten sposób grilluje się zwykle potrawy wymagające dłuższego czasu przyrządzania w kontrolowanych warunkach (może to być pieczenie kurczaka czy np. wędzenie mięsa). Efektem grillowania z pokrywa jest soczyste mięso, idealnie upieczone w każdym miejscu i proporcjonalnie zrumienione.
3 sposoby przyrządzania dań na grillu węglowym
Wiele osób podczas grillowania nie korzysta z pokryw. Czasami po prostu dany model grilla nie posiada jej w zestawie a czasami nie do końca potrafimy zrobić z niej właściwy użytek. Tymczasem grillowanie bez użycia pokrywy sprawia, że całe wytworzone ciepło ucieka a aromat rozpływa się gdzieś w powietrzu. W metodzie Webera przykrywamy grilla pokrywą, dzięki czemu nasze produkty równomiernie się grillują i zmniejszamy ryzyko przypaleń. W takich warunkach łatwiej jest nam też kontrolować temperaturę.
-
Metoda bezpośrednia
Jest to najbardziej typowa forma przyrządzania potraw. Zwykle używany niewielkich kawałków i produktów, których grillowanie trwa do 20 min.
Sam sposób przygotowania i rozpalania grilla pomijamy, ponieważ opisaliśmy ten temat szerzej w jednym z naszych artykułów "jak rozpalić grilla”.
Otwórz otwory wentylacyjne pokrywy i misy. Pomogą Ci one regulować temperaturę w trakcie grillowania – jeśli grill zrobi się w pewnym momencie za gorący, zawsze możesz lekko przymknąć otwór pokrywy. Gdy brykiet lub węgiel osiągnie odpowiednią temperaturę rozłóż go równomiernie na całej powierzchni rusztu. Następnie włóż ruszt do grillowania i połóż na nim potrawy. Pamiętaj, żeby zachować umiar w ilości produktów – wyłożenie zbyt wielu porcji spowoduje, że nie wszystkie będą właściwie zgrillowane.
-
Metoda pośrednia
W tej metodzie ciepło krąży wokół przyrządzanych potraw i wymagają one dłuższego czasu przygotowywania niż w przypadku grillowania. Bardzo dobrze sprawdza się do większych kawałków pieczeni a także pieczenia chleba lub ciast.
Podobnie jak w przypadku pierwszej metody, należy otworzyć otwory wentylacyjne pokrywy i misy. Następnie rozkładamy równomiernie brykiet z każdej strony rusztu. Pomiędzy rozżarzony brykiet wkładamy tacę ociekową, do której wcześniej nalewamy wodę. Wkładamy ruszt do grillowania i kładziemy grillowane danie nad tacą ociekową.
-
Metoda 50/50
Ten sposób zakłada zastosowanie obu powyżej opisanych metod. Na początku przypiekamy mięso bezpośrednio nad rozżarzonym węglem, po czym przekładamy je nad tacę ociekową i pozwalamy mu się dopiec. Ta metoda dobrze sprawdza się w przypadku mięs - można śmiało przygotować w ten sposób kiełbaski, piersi z kurczaka a nawet całego kurczaka - uzyskamy delikatne, miękkie i nie przesuszone mięso.
Rozpoczynamy od otwarcia otworów wentylacyjnych misy i pokrywy. Rozżarzone brykiety umieszczamy po jednej stronie rusztu a po drugiej tackę ociekową wypełnioną wodą. Umieszczamy ruszt do grillowania na swoim miejscu i wykładamy potrawy. Produkty, które pieką się szybciej kładziemy na wysokości węgli a dania, które mają dochodzić wolniej kładziemy nad tacką ociekową.
Jeśli do tej pory grillowałeś z użyciem marketowych sprzętów możesz być nieco zdziwiony pomysłem pieczenia ciasta lub chleba na grillu. Grille Weber dają Ci znacznie większy komfort użytkowania i szersze spektrum możliwości kulinarnych niż tanie, wytrzymujące jeden sezon grille. Każdy grill węglowy Weber, który jest wyposażony w ruszty GBS, ma możliwość zastosowania w jego miejscu innego modułu z serii akcesoriów do grillowania GBS. Wśród nich znajdziesz wkład do przygotowywania gofrów i kanapek, wook, kociołek a nawet kamień do pizzy.
Marka Weber to jakość i tradycja, której możesz zaufać. W sklepie grillmajster.pl czeka na Ciebie szeroki wybór grilli węglowych, elektrycznych oraz gazowych a także akcesoria do grillowania Weber. Sprawdź w co warto wyposażyć Twoją letnią kuchnię!