Wędzenie to doskonale znana i ceniona metoda konserwacji żywności. Sama praktyczna funkcja konserwująca ma już w obecnych czasach nieco mniejsze znaczenie. Na pierwszy plan wysuwa się za to niepowtarzalny smak i aromat wędzonych produktów spożywczych, który pozostaje ponadczasowy.

Wędzenie w ogrodzie to trend, który z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Łatwo dostępne i wygodne w użyciu wędzarnie ogrodowe pozwalają każdemu miłośnikowi wędzenia cieszyć się aromatycznym, tradycyjnie wędzonym mięsem, rybami, warzywami czy serem - a wszystko doprawione i uwędzone zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi!

W tym artykule omówimy, na co zwrócić uwagę wybierając wędzarnię elektryczną, a także przedstawimy zalety wędzenia tradycyjnego we własnym ogrodzie oraz produkty marki Borniak.

Czym jest wędzarnia elektryczna?

Wędzarnia elektryczna to możliwie najlepsza kombinacja tradycji z nowoczesnością.  Dzięki zastosowaniu energii elektrycznej jako źródła ciepła, cały proces wędzenia staje niezwykle prosty. Taka wędzarnia jest intuicyjna w uruchomieniu, nie wymaga stałej kontroli i doglądania ognia a elektroniczne sterowanie temperaturą pozwala uzyskać idealne warunki wędzenia, dostosowane do danego produktu i naszych preferencji smakowych.

Kolejnym atutem jest bezpieczeństwo - mowa tu zarówno o wbudowanych systemach zabezpieczeń jak i i termometrach ułatwiających nadzór nad procesem. Jako że taka wędzarnia pozwala utrzymać stabilną  temperaturę i równomiernie rozprowadza ciepło, takie rozwiązanie jest też bardziej ekonomiczne niż wędzarnie opalane drewnem czy węglem.

Na co zwrócić uwagę wybierając wędzarnię elektryczną?

Wybór odpowiedniej wędzarni elektrycznej to klucz do sukcesu w przygotowywaniu doskonałych wędlin. Aby dokonać świadomego wyboru, warto zwrócić uwagę na elementy wyposażenia i funkcjonalności wędzarni elektrycznej, które decydują o jakości i komforcie użytkowania urządzenia.

Jakość i trwałość

Wybierając wędzarnie, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na materiały, z których jest wykonana. Dobrej jakości tworzywa i elementy, odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne sprawią, że wędzarnia będzie służyła przez długie lata. Wędzarnie Borniak wykonane ze stali nierdzewnej są tego doskonałym przykładem.

Mobilność

W zależności od potrzeb i możliwości, możesz wybierać między wędzarniami stacjonarnymi i przenośnymi. Wędzarnie ogrodowe Borniak są mobilne - nie tylko możesz łatwo je przemieszczać między miejscami, ale także bez problemu zamontujesz je np. na koniec sezonu.

Zakres temperatury i elektroniczne sterowanie temperaturą

Wędzarnia elektryczna powinna oferować szeroki zakres temperatur, co pozwala na wędzenie różnych rodzajów mięs i innego typu produktów spożywczych. Warto wybrać wędzarnię z elektronicznym sterowaniem temperaturą - zwiększy to Twoją kontrolę nad procesem wędzenia i uzyskaniem idealnego smaku potraw.

Użycie zrębków drzewnych do aromatu

Chociaż wędzarnie elektryczne nie wymagają ciągłego dokładania drewna, dodanie wiórów drzewnych może wzbogacić smak wędzonych potraw.  Zrębki wędzarnicze Borniak nadają doskonałego aromatu potrawom. Zrębki można stosować w wędzarniach różńych producentów. Ich zalety to przede wszystkich naturalność - są wolne od wszelkich dodatków chemicznych. Zrębki Wędzarnicze -Brzoza  doskonale sprawdzą się do wieprzowiny, drobiu i ryb, podczas gdy Zrębki Wędzarnicze - Czereśnia podniosą walory smakowe ryb słodkowodnych i wieprzowiny a buk - jagnięciny.

Rozmiar i pojemność

Rozmiar wędzarni jest kluczowy, zwłaszcza jeśli planujesz wędzić większe ilości mięsa naraz - wtedy najlepiej rozważyć modele wędzarni o pojemności 50-100 litrów. Jeśli wędzisz sporadycznie i tylko na własne potrzeby, pojemność 20-30 litrów będzie dla Ciebie wystarczająca.

Dodatkowe funkcje i akcesoria

Niektóre wędzarnie oferują dodatkowe funkcje, takie jak cyfrowe wyświetlacze, zdalne sterowanie czy wbudowane termometry.

Przykładowo, wędzarnie Borniak  z opcjonalnym adapterem pozwalają na wędzenie na zimno.

Wędzarnie ogrodowe Borniak - przegląd najchętniej wybieranych modeli

Borniak to marka, która specjalizuje się w produkcji niezawodnych, przenośnych wędzarni elektrycznych do użytku ogrodowego. W swojej ofercie posiada także liczne akcesoria ułatwiające wędzenie oraz elementy takie jak podstawki, tacki na wodę czy hakówki.

Wędzarnia Borniak 150 Timer 

Wędzarnia Borniak 150 Timer to nowoczesne urządzenie do wędzenia, które jest proste w użyciu, zapewnia komfortowe warunki wędzenia oraz doskonały efekt końcowy.

Oto jej główne cechy:

  • automatyczne spalanie drewna

Wędzarnia Borniak posiada generator dymu, dzięki czemu dym jest wytwarzany automatycznie. Nie ma więc konieczności ręcznego  podtrzymywania ognia.

  • wysokiej jakości materiały -  Wnętrze powstało z bezpiecznej w kontakcie z żywnością blachy nierdzewnej. Obudowa natomiast  wykonana jest z odpornej na warunki atmosferyczne blachy aluminiowo-cynkowej.
  • Kontrola temperatury

Wygodny termostat pozwala na prezycyzyją regulację temperatury w komorze wędzarniczej.

  • Pojemność - Bornik 150 Timer to duża wędzarnia o pojemności 150 litrów. W praktyce pozwala to na  uwędzenie w jednej turze ok. 20 kg mięsa.
  • Funkcjonalności -  to między innymi wspomniany generator dymu z automatycznym podawaniem zrębków (starcza do 8 godzin ciągłego wędzenia, grzałka z radiatorem oraz misa ociekowa.

Wędzarnia Borniak 70 Simple

Ten model to także doskonale wyposażona i funkcjonalna wędzarnia odpowiadająca na potrzeby osób, które preferują wędzenie mniejszych ilości produktów jednocześnie.

Czym się charakteryzuje?

Podobnie jak model Borniak 150 Time, Wędzarnia Borniak 70 Simple posiada wbudowany generator dymu umożliwiający do 8 godzin wędzenia. Siedemdziesiątka jest wyposażona w zaawansowany termostat oraz wykonana z tych samych, trwałych i bezpiecznych materiałów co model opisany wyżej. Specjalne otwory w misie ociekowej zabezpieczają przed ociekającym tłuszczem, a regulowany komin daje przestrzeń do swobodnej regulacji gęstości dymu.
Podstawowa różnica to pojemność - wędzarnia Simple pozwala na jednorazowe wędzenie 10kg mięsa lub ok. 8 kg kiełbasy.

Zalety tradycyjnego wędzenia w ogrodzie

Oprócz samego procesu, który wielu osobom daje największą satysfakcję, samodzielne wędzenie w ogrodzie ma mnóstwo plusów.

  • Naturalny smak i aromat 

Samodzielne wędzenie to pieczołowity proces przeprowadzany bez pośpiechu, zgodnie ze sztuką. Głęboki i naturalny smak domowych wędlin trudno porównywać z masowo produkowanymi wyrobami wędliniarskimi wzbogaconymi aromatem dymu wędzarniczego.

  • Brak konserwantów i dodatków chemicznych

Wędzenie w ogrodzie oznacza także pełną dowolność w zakresie dodatków wykorzystywanych podczas wędzenia. Własne wyroby pozbawione są przytłaczającej ilości konserwantów, barwników i ulepszaczy.  Także ilość i rodzaj przypraw oraz ziół można dostosować do preferencji domowników

  • Świeżość produktu

W sklepach często mamy do czynienia z sytuacją, w której zalegające wędliny “z lady” z krótką datą idą w pierwszej kolejności do wędzenia. Jako kupujący nie mamy na to wpływu. Wędząc w ogrodzie, sami wybieramy mięso i ryby przeznaczone do wędzenia a i samo wędzenie dostosowujemy do mocy przerobowych, tak aby nic nie zalegało w lodówce.

  • Możliwość eksperymentowania oraz satysfakcja z własnej pracy

Po kilku wędzeniach i wyeliminowaniu zwykle pojawiających się błędów początkującego, wędzenie zaczyna dawać ogromną przyjemność, a nawet staje się hobby. Rozpoczyna się szukanie inspiracji i ciągłe ulepszanie receptury. Dodatkowo, testując różne zrębki wędzarnicze i techniki wędzenia, można cały czas tworzyć nowe, unikalne smaki.


Akcesoria do Wędzenia 

Wędzarnie, podobnie jak grille, można dostosować do swoich potrzeb i preferencji.

Jednym z ciekawszych dodatków jest przystawka do zimnego wędzenia INOX. Ten prosty w obsłudze adapter znacząco poszerza możliwości wędzenia. Wystarczy, że generator dymu zawiesisz w adapterze i połączysz go z komorą wędzarniczą przy użyciu elastycznej rury. Adapter skutecznie zapobiega nagrzewaniu wędzarni - jej temperatura osiągnie ok. 2 stopnie celsjusza więcej niż panująca temperatura otoczenia. Pozostałości popiołu wpadają do specjalnej szuflady, w której znajduje się woda. Na koniec, można ją prosto wyjąć i oczyścić.

Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, pamiętaj o zaopatrzeniu się w łącznik przystawki. Jest to kompletny zestaw montażowy, który pozwoli Ci podłączyć adapter zimnego wędzenia do komory wędzarniczej wędzarni Borniak 

W zależności od potrzeb, możesz dokupić różnego typu haki:

  • haki podwójne -  idealne do wędzenia ryb (wbijasz je obu stronach kręgosłupa ryby), 
  • hak wędzarniczy do ryb Typ 25 - idealnie dostosowane haki ze stali nierdzewnej z rozpórkami. W zestawie znajdują się 3 szt, 
  • haki typu S - haki uniwersalne, które sprawdzają sie zarówno do wędzenia ryby, jak i kiełbasy oraz szynek. Na długi koniec wbijasz produkt przeznaczony do wędzenia, a na kokardkę zawieszasz kadzidełko.

Opcjonalnie, jeśli zależy Ci na perfekcyjnym przygotowaniu mięsa do wędzenia, możesz wykorzystać osuszacz do wędzarni i  suszyć wędliny w samej wędzarni. Wystarczy, że zamontujesz suszarkę w otworze na generator dymu. 

Wędzarnia elektryczna to doskonały dodatek do Twojego ogrodu, który pozwoli Ci przygotować pyszne i wolne od konserwantów produkty wędzone na gorąco lub na zimno. Wybierając wędzarnię, zwracaj uwagę na jej pojemność, materiał wykonania oraz akcesoria. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, skontaktuj się z naszymi doradcami lub odwiedź nas w salonie stacjonarnym! Po więcej wiedzy zaglądaj regularnie na Blog Grillmajster!