Desery cieszą się bardzo dużą popularnością, bo kto ich nie lubi, chyba nie ma takiej osoby, która, by się nie skusiła na pyszny deser. Niestety letnią porą z uwagi na to, iż panują upały, nie mamy zbytnio ochoty na zapychanie się bardzo kalorycznymi, a zarazem słodkimi pysznościami. Dlatego, fajną alternatywą dla tradycyjnego deseru, może okazać się deser z grilla na bazie owoców. Można go przygotować podczas spotkania przy ruszcie, w bardzo szybkim czasie. Bo, kto powiedział, że z grilla można jeść jedynie mięso, czy warzywa. Owocowe desery z grilla równie dobrze smakują.
Jak grillować ananasa?
Ananasa z pewnością jadł nie jeden z nas, ale w wersji grillowanej nie koniecznie. Dlatego, warto go przyrządzić na grillu, bo naprawdę bardzo dobrze smakuje. Grillowany ananas będzie dużo lepszy, gdy wcześniej go zamarynujemy.
Składniki marynaty:
- łyżka miodu
- kilka kropel sosu sojowego
- łyżeczka syropu klonowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- przyprawy po łyżeczce cynamonu i papryki chilli
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Ananasa nie koniecznie musimy obierać ze skórki, lecz z uwagi na to, iż skóry i tak po przyrządzeniu nie zjemy, lepiej ją zdjąć. Ananasa kroimy w grubsze plasterki i wkładamy do marynaty na około 30 minut. Tak przygotowane plasterki ananasa wkładamy na ruszt bezpośrednio, lub na specjalnych tackach przeznaczonych do grillowania. Owoce grillujemy kilka minut z każdej strony. Tak, przyrządzony deser możemy podać z gałką lodów, jogurtem, lub z sosami do deserów np. czekoladowym, czy kajmakowym.
Jak grillować arbuza?
Może dla niektórych będzie to nieco dziwne, że arbuza nie tylko można podawać schłodzonego, pokrojonego w plasterki, całkiem nieźle smakuje, także z grilla, więc warto spróbować poddać go w taki sposób, a z pewnością zaskoczycie pozytywnie swoich znajomych, którzy będą wniebowzięci. Owoc kroimy w plastry, a następnie w trójkąty i układamy na tackach grillowych. Grillujemy z dwóch stron po kilka minut. Gotowego arbuza najlepiej będzie podawać polanego sokiem z limonki. Fajnym pomysłem może być podanie go dodatkowo z serem feta, czy oliwkami.
Jak grillować banany?
Banany, kto ich nie lubi, ale czy kiedykolwiek mieliśmy okazję, by spróbować ich w wersji grillowanej. Kto nie jadł niech żałuje i przy najbliższej okazji spróbuje ich w takiej postaci, a na pewno zachwycą was smakiem.Będziemy potrzebować kilku średnio dojrzałych bananów. Natnijmy ich skórkę i wsadźmy kilka kostek czekolady i zawińmy w folię aluminiową. Banany grilluje się w ekspresowym tempie, gdyż potrzebują dosłownie kilku chwil nad żarem i będą zaraz gotowe do spożycia. Do tak przyrządzonych bananów idealnie będą pasowały lody, bądź jogurt najlepiej naturalny, ale może być też owocowy. Będzie to z pewnością idealna propozycja dla miłośników, tych egzotycznych owoców jakimi są banany.
Jak widać grillowanie to wcale nie musi być samo mięso, ponieważ owoce równie dobrze smakują, zwłaszcza w upalne dni. Jest to szybki i łatwy sposób, by podać naszym gościom coś słodkiego, ale nie koniecznie mdłego. Taki orzeźwiający deser nie tylko zjemy ze smakiem, ale dostarczymy swojemu organizmowi wielu witamin i składników odżywczych, które zawarte są, w owocach. Taki deser ma też swoje plusy pod względem kaloryczności, dlatego z pewnością przypadnie do gustu osobom, które są na diecie. Dlatego, organizując grilla może oprócz tradycyjnych mięs, czy warzyw, może warto spróbować, czegoś innego i postawić na grillowane owoce, które z pewnością posmakują nie jednej osobie.