Grille Broil King, ze względu na zastosowane technologie i materiał wykonania są dość proste w obsłudze i czyszczeniu. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy urządzenie - czy będzie to grill na pellet czy grill gazowy - wymaga odpowiedniej konserwacji. Regularne czyszczenie po każdym użyciu oraz właściwe przygotowanie na koniec sezonu grillowego zapewni komfort grillowania oraz wydłuży czas bezawaryjnego działania grilla.
Grille na pellet Broil King
Pellet to ekologiczne paliwo, które po spaleniu pozostawia tylko niewielką ilość popiołu. Tego typu grille to doskonała alternatywa dla tradycyjnych grilli węglowych. Czyszczenie grilla na pellet, nawet z tych stosunkowo niedużych ilości popiołu, ma jednak ogromne przełożenie na proces utrzymania i kontroli temperatury podczas grillowania. Jeśli zaniedbamy opróżnianie pojemnika na popiół, tlen będzie z większym trudem przedostawał się do komory spalania - a to wpłynie negatywnie na kontrolę temperatury i efektywność całego urządzenia.
Choć grille na pellet Broil King są wyposażone w rozwiązania zapobiegające przedostawaniu się popiołu do przestrzeni z żywnością, to jednak jego nadmiar w nieoczyszczonej komorze może osadzić się na potrawach. Czyszczenie grilla to oczywiście także kwestie związane z usuwaniem nagromadzonego tłuszczu.Grille Broil King gazowe
Grille gazowe Broil King są bardzo wygodne i intuicyjne w użyciu. Uruchomienie jest proste, szybkie i co dla wielu osób najważniejsze - nie wymaga żadnej podpałki, brykietu ani też sprzątania po procesie rozpalania. Grille gazowe, jak każde inne, potrzebują bieżącego czyszczenia po użyciu w trakcie sezonu oraz zabezpieczenia na okres jesienno-zimowy (jeśli nie planujemy go używać, ponieważ grille gazowe sprawdzają się jako mobilne kuchnie przez cały rok).
Przygotowanie grilla przed pierwszym użyciem
Na początek zalecamy zapoznanie się z instrukcją i zaleceniami producenta. Pierwszym wspólnym dla obu grilli krokiem będzie znalezienia stabilnego i płaskiego miejsca z dala od materiałów łatwopalnych - i jednocześnie odpowiednio blisko domu czy miejsca biesiadowania.
Przygotowanie grilla na pellet do pierwszego użycia
Ważne jest zaopatrzenie się w rodzaj pelletu zalecanego do danego modelu grilla. Przed pierwszym użyciem dobrze przepalić urządzenie - wystarczy pozostawić włączony grill na maksymalnej temperaturze na około 30 min. W ten sposób oczyścimy urządzenie z wszelkich zanieczyszczeń (tłuszczów technicznych), którymi najpewniej są pokryte elementy wewnętrzne urządzenia, a które mogłyby wpłynąć na smak potraw.Wypalanie jest to także jeden istotnych z kroków w procesie czyszczenia i konserwacji rusztów żeliwnych.
Przedstawiony powyżej sposób to szybsza wersja przepalania. Jeśli mamy jednak więcej czasu, warto skorzystać z drugiej, nieco bardziej pracochłonnej metody opisanej poniżej.
Przygotowanie grilla gazowego do pierwszego użycia
Pierwsze użycie grilla gazowego Broil King w wielu aspektach jest podobne.
Po zamontowaniu (w tym dobraniu odpowiedniej butli gazowej), analogicznie jak w grillu na pelet, musimy pozbyć się zanieczyszczeń po procesie produkcyjnym i przygotować ruszty.
Gdy sprawdzisz, że butla jest właściwie podłączona a reduktor mocno dokręcony, możesz uruchamiać grilla. Broil King rekomenduje wykonywać je bez rusztów i atomizerów.
Wzorcowy proces powinien wyglądać następująco:
- wyciągamy ruszty i atomizery,
- uruchamiamy grilla - ustawiamy temperaturę Medium (pokrywa podczas odpalania powinna być otwarta),
- zamykamy pokrywę i “przepalamy” grilla przez 30 min,
- atomizery i ruszty myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła lub delikatnego płynu do mycia naczyń, spłukujemy i wycieramy do sucha,
- po wyłączeniu grilla, czekamy aż grill ostygnie i przechodzimy do konserwacji rusztów.
Konserwacja rusztów, niezależnie od modelu grilla i rodzaju zasilania, powinna obejmować dokładne pokrycie rusztów olejem roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia. Przykładowo, może to być olej rzepakowy rafinowany.
Aplikowanie oleju ułatwiają akcesoria. Można skorzystać z silikonowego pędzelka lub rozpylacza - ma on postać butelki z atomizerem.
Ważne! Pamiętaj, aby pokryć olejem obie strony rusztów.
Regularne użytkowanie grilla - zasady czyszczenia
Oba typy grilli najlepiej czyścić na bieżąco - od razu po skończonym grillowaniu lub przed rozpoczęciem kolejnej rundy. Oczywiście nie mówimy to o wszystkich elementach. Szczegóły poniżej.
Jak czyścić grill na pellet?
- Najlepiej po każdym grillowaniu pozostawić go na około 10 minut z odkręconymi palnikami na maksymalną moc. To pomoże wypalić pozostałości jedzenia na ruszcie.
- Gorący ruszt dużo łatwiej się czyści, dlatego gdy tylko delikatnie ostygnie, przy użyciu szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej trzeba przetrzeć ruszt i naoliwić go olejem spożywczym, aby zabezpieczyć przed korozją. Do naoliwienia rusztu można użyć rozpylacza oleju. W sklepie można znaleźć odpowiednie szczotki do czyszczenia rusztu.
- W zależności od częstotliwości grillowania, należy raz w sezonie lub częściej wyjąć ruszty i aromatyzery z piekarnika i dokładnie oczyścić wnętrze. Czyszczenie grilla, poza wspomnianymi rusztami, powinno odbywać się gdy urządzenie jest już chłodne.
- Po wyjęciu rusztów trzeba wyjąć elementy wewnętrzne takie jak rynny ociekowe i deflektory paleniska.
- Rynny ociekowe szybko doprowadzimy do porządku używając skrobaka .
- Po zeskrobaniu przypalonego tłuszczu z pomocą preparatu do czyszczenia grilla Broil King i ściereczki zbieramy zabrudzenia.
- Wszystkie elementy wewnętrzne przed umieszczeniem z powrotem w grillu trzeba wytrzeć do sucha- np. delikatną ściereczką z mikrofibry. Zanim jednak tam trafią, trzeba jeszcze oczyścić piekarnik i dno paleniska - w tym także pomoże skrobak i środki chemiczne.
- Resztki popiołu czy sadzy najlepiej zebrać wilgotną ściereczką. Ważne - do środka nie wolno wlewać bezpośrednio wody czy środków chemicznych, ponieważ grozi to uszkodzeniem elektryki grilla.
- Ostatnim krokiem jest opróżnienie pojemnika na popiół oraz zbiornika na tłuszcz.
Jak często czyścić grill na pellet?
Częstotliwość czyszczenia grilla na pellet zależy od częstotliwości użytkowania. Tacę ociekową na tłuszcz i palenisko grilla należy czyścić co kilka tygodni, ale nie narzadziej niż co 3-5 grillowań. Oczywiście każda kolejna biesiada powinna rozpoczynać się lub kończyć dokładnym wyczyszczeniem rusztów przy pomocy szczotki do rusztów. Regularne czyszczenie zapewni nieskazitelny smak dań i zapobiegnie gromadzeniu się tłuszczu. Nieocenioną pomocą będzie zestaw narzędzi do czyszczenia grilla na pellet, zawierający szufelkę, szczoteczkę oraz dwa skrobaki ze stali nierdzewnej.
Jak czyścić grill gazowy?
- Po grillowaniu zamknij pokrywę i rozgrzej urządzenie Broil King do temperatury około 300°C - 350°C (pozycja pokręteł POW-R-ZONE™). W takich warunkach następuje spalenie tłuszczu i zwęglenie pozostałości jedzenia na ruszcie i aromatyzerach. Wypalanie trwa ok.10 minut - najlepiej zrobić to od razu po grillowaniu, gdy jest rozgrzany.
- Po wypaleniu, pozostawiamy grilla na 3 minuty, aby trochę ostygł, a następnie z pomocą szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej usuwamy zwęglone resztki z rusztu (mocniejsze zabrudzenia można najpierw potraktować drewnianym skrobakiem do rusztów, a resztą zajmie się już szczotka).
- Pokrywamy ciepły (!) ruszt olejem, aby zabezpieczyć go przed korozją i tworzyć nieprzywierającą powłokę. Gdy ruszt jest gorący w trakcie smarowania, olej wpieka się w mikropory rusztu i lepiej go zabezpiecza. Ten sposób czyszczenia dotyczy wszystkich rusztów.
- Po każdym grillowaniu sprawdzamy czy trzeba opróżnić tackę na tłuszcz i rynnę pod piekarnikiem.
- Tłuste plamy na elementach grilla usuń przy pomocy preparatu do czyszczenia.
Okresowo, oprócz powyższych kroków, trzeba z pomocą uchwytu wyciągnąć ruszty z grilla, odkurzyć i wyczyścić szeroką szczotką z włosiem ze stali aromatyzery Flav-R-Wave™. Można je alternatywnie wyczyścić szpachelką z zestawu do czyszczenia grilla. Do trudnodostępnych miejsc dostaniesz się z pomocą wąskiej szczotki do czyszczenia grilla. Palniki wygodnie oczyścisz z pomocą zestawu do czyszczenia palników. Nalot rdzy na aromatyzerach jest normalny, jednak gdy dostrzeżesz dziury to znak, że trzeba je wymienić na nowe. Po wyczyszczeniu aromatyzerów trzeba je wyciągnąć z grilla i przejść do czyszczenia dna piekarnika - podobnie jak w grillu na pellet. Ostatnim krokiem jest wysunięcie i wyczyszczenie rynny na tłuszcz i tacki na tłuszcz. Zewnętrzne części grilla szybko oczyścisz z pomocą emulsji do czyszczenia do grilla.
Jak często czyścić grill gazowy?
Tutaj obowiązuje w zasadzie te same wskazania jak w przypadku grilla na pellet. Do tego, koniecznie raz w roku sprawdzaj stan techniczny elementów grilla gazowego - na początku lub na końcu sezonu.
Na co warto zwrócić uwagę?
- zweryfikuj czy palniki są nieskazitelne i działają poprawnie,
- upewnij się, że otwory na obu stronach palnika nie są zatkane, na przykład tłuszczem lub pajęczyną
- przyjrzyj się listwom z przodu grilla - czy nie ma na nich śladów korozji perforacyjnej
- sprawdź, czy zapalarka palników działa poprawnie. Często wystarczy wymienić baterie, aby rozwiązać p problem braku iskry.
Przygotowanie grilla na zimę - konserwacja i przechowywanie
Konstrukcja i materiał wykonania sprawia, że grille gazowe Broil King mogą spokojnie zimować w ogrodzie pod pokrowcem. Sprawdzone pokrowce Broil King z serii Premium lub pokrowiec Select będą idealnie dopasowane do Twojego modelu grilla i skutecznie zabezpieczą go przed opadami atmosferycznymi, wiatrem i brudem.
Przygotowanie grilla gazowego na zimę obejmuje te same kroki jak przy regularnej konserwacji - konieczne jest wypalenie i wyczyszczenie z resztek. Aby wydłużyć żywotność rusztów i aromatyzerów, trzeba je pokryć warstwą oleju spożywczego. Najlepiej aplikować olej na wszystkie elementy wykonane ze stali szlachetnej - wnętrze, półki boczne, pokrywę grilla itp. Dobrą praktyką jest wyjęcie rusztów i aromatyzerów i przechowanie ich przez zimowy okres w ciepłym, suchym pomieszczeniu - tyczy się to w szczególności grillów przechowywanych w pokrowcach na zewnątrz.
Pamiętaj, aby zakręcić butlę z gazem i odpiąć od niej reduktor ciśnienia gazu.Zakręcona butla z gazem może pozostać w grillu na zimę, jeżeli jest przechowywany w ogrodzie. Jeżeli jednak planujesz umieścić grilla w garażu lub innym pomieszczeniu zamkniętym, pamiętaj aby butla z gazem pozostała na zewnątrz.
Grille na pellet nie osiągają tak wysokich temperatur jak grille gazowe, dlatego konserwacja rusztów może odbywać się nieco rzadziej. Jeśli jednak przygotowujesz grill na dłuższą przerwę, warto pokryć ruszt grillem. Co jeszcze warto zrobić przed zimowaniem? Wyczyścić grill z popiołu, resztek pelletu i brudu, który może osadzić się na ruszcie, w kolektorze popiołu i wewnątrz komory spalania a następnie zamknąć grill (wszystkie pokrywy i drzwiczki powinny być zamknięte aby zapobiec dostawaniu się wilgoci i zanieczyszczeń do wnętrza). Koniecznie wyjmij pellet - mogą wchłaniać wilgoć, co później wpłynie na gorszą jakość spalania. Sprawdź stan urządzenia - uszkodzenia, wycieki - i przechowuj grill w suchym pomieszczeniu lub na zewnątrz, w pokrowcu.